Fogbeültetés BudapestFogbeültetés Budapest

A fogbeültetés vagy más néven fogászati implantáció jelentése, hogy hiányzó vagy rossz fogát pótoljuk egy mesterséges, biokompatibilis gyökérrel, mely tulajdonságaiban hasonlít eredeti, ép fogaihoz mind stabilitásban,  erősségben, kinézetben. A fogbeültetés során lényegében hiányos vagy rossz foga helyett készítünk Önnek egy, a meglévő fogaihoz hasonló, mesterséges fogat, majd ezt beültetjük a megfelelő helyre.

Az elmúlt évek, évtizedek során a fogbeültetés hatalmas fejlődésen ment keresztül, ma már teljesen biztonságosan elvégezhető a legmodernebb eszközöknek és technológiáknak köszönhetően. – Így Önnek sincs oka mitől tartani, a fogbeültetés manapság már egy bevett, mindennapos rutinfeladat a fogászatban.

Fogbeültetés Budapest

 A fogbeültetés célja

 • Esztétika: A hiányos, rossz fogazat sokak életét keseríti meg, hiszen egy-egy hiányzó fog komoly esztétikai problémát jelenthet. A fogbeültetés segítségével nagyszerűen orvosolható a probléma. A fogbeültetés során eredeti fogaihoz hasonló, mesterséges fogat ültetünk be, mely megjelenésében és funkcionalitásában is nagyon hasonló szinte pontosan megegyezik eredeti fogaival.
 • Rágóképesség visszanyerése: A hiányos fogazat következtében rengeteg páciens számolt be arról, hogy nehézkesen tudnak rágni, egyes bizonyos ételeket már nem is tudnak fogyasztani. Sokan csak az “egyik oldalon” rágnak, ami átmenetileg megoldhatja a problémát, viszont hosszútávon egészségtelen, illetve a fogak kopása sem egyenletes. Ezért fontos, hogy minél hamarabb elvégezzük a fogbeültetést, melynek következtében nem csak a felhőtlen és zavartalan mosolygás élményét kapjuk vissza, hanem fogaink egészségét is megőrizzük.

A fogbeültetés után pácienseink arról számolnak be, hogy életük teljesen megváltozik, szabadon tudnak mosolyogni, társasági életük aktívabb lesz, a hiányos, rossz fogazatból eredő gátlásaikat teljesen sikerült megszüntetniük. Az étkezéssel járó élményt is visszakapták, hiszen nem kell minden falatot odafigyelve, kényelmetlenül rágni. Emellett természetesen a fogaik és állkapcsuk épsége is biztosítva van, elkerülve ezzel a további komplikációkat, problémákat.

Fogbeültetés menete

A teljes fogbeültetés egy több lépésből álló folyamat, mely pontos tervezést és kivitelezést igényel. A cikk ezen részében ezeket a lépéseket fogjuk sorra venni.

A mesterséges foggyökér-implantátum beültetése

 1. Fogbeültetés Budapest

  Konzultáció a fogbeültetés előtt: Az előzetes konzultáció során megbeszéljük a fogbeültetés folyamatát, a pontos időpontot, a lépéseket, mire lehet számítani. Illetve a felmerülő kérdésekre és kérésekre is válaszolunk.

 2. A konzultáció után a részletes diagnózis készítése következik. Nagyon fontos, hogy a műtét előtt pontos képet kapjunk arról, hogy milyen fogazata állapota, mennyire egészségesek vagy beteget a fogai. A diagnózis nem feltétlenül csak a fogai állapotának kivizsgálását jelenti, hanem esetenként szervezetének teljes állapotát felül kell vizsgálni, belgyógyászati vizsgálatokkal egybekötve. Fogazatáról egy 3D-s CT felvételt készítünk egy digitális panorámaröntgen segítéségével.
 3. A diagnózis kiértékelése a fogbeültetés előtt: Az elkészült diagnózist szakorvosaink kielemzik, felmérik a nehézségeket, problémákat, illetve megállapítják, hogy a fogbeültetés elvégezhető e a páciensen.
 4. Árajánlat és kezelési tervezet készítése: Miután pontos képet kaptunk szervezetet és fogazata állapotáról egy előzetes megbeszélést követően javaslatot és árajánlatot adunk a fogbeültetésre vonatkozólag.
 5. A műtéti procedúra előtt a technikusok elkészítik a beültetendő implantátumot, az orvosok és az asszisztensek előkészítik a rendelőt a fogbeültetés műtétre.
 6. Fogbeültetés műtét előkészítés: A műtét előtt meg kell bizonyosodni, hogy a szájüreg teljesen baktériummentes, ezért esetenként szájhigiéniás kezelést is el kell végezni a fogorvosnak. Ha tiszta és baktériummentes a környezet, megkezdődhet a műtét.
 7. Fogbeültetés BudapestFogbeültetés, a műtét: A konkrét procedúra előtt helyi érzéstelenítést alkalmazunk, a csontszövetek érzéstelenítése nem szükséges, a kevés idegvégződés miatt semmi fájdalomérzettel nem jár. Az érzéstelenítő érvényesülése után, a fogorvosok meggyűződnek, hogy az érzéstelenítés hatékonyságáról, majd megkezdik a műtétet. Első körben a mesterséges foggyökérnek kell a helyet előkészíteni amikor ez megtörtént, az előre elkészített és megtervezett implantátumot a műtétet végző orvosok behelyezik a csontba. Ha a csont nem lenne alkalmas az implantátum befogadására (az állcsont nem elégsz széles-magas) akkor csontpótlásra van szükség a fogbeültetés előtt, mely természetesen szintén teljesen fájdalommentes.
  A helyzettől függően az implantátumra rákerül az ínyformázó csavar, ha erre nincs lehetőség, akkor néhány hét elteltével. Az ínyformázó csavar szerepe, hogy segítse az ínynek elnyerni a helyes formáját az implantátum beültetése után.

Fogbeültetés BudapestFogbeültetés – Gyógyulási időszak

A műtét után 2-3 hónapos gyógyulási időszak következik, a beteg állapotának függvényében. A gyógyulási periódus alatt a páciens egy ideiglenes, speciális koronát esetleg hidat kap, melyet kialakításának köszönhetően nem ér terhelés, így nem befolyásolja a gyógyulást, ám esztétikai szempontból megfelelő, nem hiányos fogazattal kell átvészelni a gyógyulási időszakot.

A műtét után azonnal, esetleg néhány nappal a fogpótlás elvégzése nem ajánlatos és csak nagyon ritka esetben lehetséges, amikor a csontsűrűség elég nagy, ám ez minden esetben kockázatos és nem ajánlott!

Az implantációs fogbeültetést kizáró körülmények

Fogbeültetés Budapest

 

 • Súlyos cukorbetegség
 • Vérzékenységi zavarok
 • Vérképzőszervi, véralvadás zavarok
 • Egyes gyógyszerek szedése
 • Rossz szájhigiénia (Ez esetben mindenképpen komoly előkészületeket kell eszközölni pl.: teljes szájhigiéniás kezelés)
 • Erős dohányzás

Implantációs fogbeültetés előnyei

 • Néhány fog hiánya esetén a szomszédos, egészséges fogak lecsiszolásával készüljön a híd.
 • A csontnövekedés megállása után, életkortól függetlenül elvégezhető az implantációs fogbeültetés.
 • Statisztikák alapján a fogbeültetések 98%-a sikeres.
 • Fogatlanság esetén az implantátumos fogbeültetés segítségével már néhány implantátum beültetése után is stabil fogsort jelent (nem mozdul el rágás vagy beszéd közben) illetve nem kelt műfogsor érzetet.
 • Nem kell kivehető pótlást, protézist használni, mely sokak számára önbizalmi kérdést jelent.
 • Újra élvezni tudja az étkezés örömét

fogbeultetes-budapest-5

Kinek végezhető el az implantációs fogbeültetés?

A szájhigiénia kiemelt jelentőségű, hiszen egy műtéti eljárásról van szó, a fertőzés megelőzése érdekében fontos, hogy a száj teljesen baktériummentes legyen, ezt természetesen a fogászaton ellenőrizzük, ha szükséges fertőtlenítjük.  Fontos, hogyha a páciensnek lyukas foga van, esetleg fogágyproblémái vannak azokat még a műtét előtt orvosolni kell! Az állcsont azon területének ahova a az implantátum kerül, teljesen gyulladás mentesnek kell lennie. Fontos továbbá a megfelelő csontsűrűség megléte, hiszen egy titán implantátumot kell megtartania, szükség esetén egyébként fogorvosaink csontpótlást végeznek.

Bizonyos betegségek kizárják az implantációs fogbeültetést:

 • vérzékenységi zavarok
 • cukorbetegség
 • adott gyógyszerek szedése
 • erős dohányzás
 • csontritkulás

A fogbeültetés megkezdése előtt a pácienseket alaposan megvizsgálják szakorvosaink, egyes esetekben komolyabb vizsgálatokra is sor kerülhet.

Fogbeültetés során használt implantátum

Fogbeültetés BudapestA fogbeültetés az elmúlt évek során hatalmas változáson és fejlődésen ment keresztül, forradalmi megoldásoknak köszönhetően a sikertelen fogbeültetés beavatkozások számra rendkívül alacsony, mindössze az esetek 1-2%-ában állhat fent probléma, amikor a szervezet nem tudja befogadni az implantátumot. A fogbeültetéshez használt implantátum anyaga titán, mely egy speciális, nagyon drága átmenetifém. A titán egyik jó tulajdonsága, hogy szövetbarát, azaz a szervezet számára könnyen befogadható anyag, illetve nem vált ki allergiás reakciót, fémre érzékenyeknek is elvégezhető a fogbeültetés. A titán másik kedvező tulajdonsága, hogy sokáig tartós, azaz hosszú élettartamra számíthatunk. Ha megfelelően van ápolva, karbantartva akár több évtizedig is esztétikus, és funkcionálisan is stabil fogbeültetés birtokosai lehetünk. 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, keressen minket személyreszabott ajánlatért: Fogorvos Budapest