foghúzás után - fogorvos Budapest

Foghúzás után

Foghúzás után – 7 tipp

A foghúzást egy kellemetlen, ám szükséges eljárás, melyet a menthetetlennek bizonyuló fogakon kell elvégezni, ezzel megóvva a fogazat többi tagját. Tapasztalataink szerint a legtöbb emberben a foghúzás kelti a legnagyobb félelemet, sokan a fájdalommal, a vérrel és a foghúzás utáni kellemetlenségekkel kapcsolják össze. Szerencsére elmondhatjuk, hogy a foghúzás az esetek nagy részében az érzéstelenítésnek köszönhetően a kezelés alatt fájdalommentes, ám a foghúzás után, adódhatnak kellemetlen pillanatok. Ezektől különösebben nem kell tartani, viszont fontos, hogy kövessük az fogorvos utasításait, és tartsuk be a javaslatokat. A bejegyzésben összeszedtünk néhány tippet, melyek megtartásával a foghúzás után enyhíthetjük a kellemetlenségeket.

foghúzás után - fogorvos budapest

Rögtön foghúzást után a következőket javasoljuk

A kapott tampont ne távolítsa el azonnal, hanem 20 percen keresztül még tartsa a sebre nyomva, fogai között szorítva. Az érzéstelenítő, a zsibbadás hatása még nem fog elmúlni, az a foghúzást után 1.1.5 órával kezd csökkenni. Ezzel párhuzamosan egyébként a foghúzás utáni fájdalom is egyre erősödni fog. Amíg a zsibbadás tart ételt semmiképpen se fogyasszunk, néhány korty szénsavmentes vizet viszont lehet. A foghúzás után a kihúzott fog helyét dörzsölni, szívogatni nem szabad, mert fájdalmas gyulladás alakulhat ki, mely késlelteti a gyógyulást.

Foghúzás után a következőket tartsuk be

 • foghúzás után - fogorvos BudapestAz érzéstelenítő hatása alatt szilárd étel fogyasztása tilos (pl.: nyelv véletlen elharapása miatt).
 • Tejtermék fogyasztása néhány napig nem ajánlott.
 • Szeszes italok fogyasztása tilos, mert vérzést okozhat.
 • Foghúzás napján ne öblögessen, ne szívogassa a sebet, mert begyulladhat.
 • Ha a foghúzás után vérzik a seb, géztampont tehet rá, ha nem áll el, forduljon fogorvosához.
 • Az arc melegítését, melegedését kerülje.
 • Foghúzás után ne végezzen 2-3 napig komolyabb megterhelést igénylő fizikai munkát.
 • Ha duzzanat keletkezik a foghúzás után, a kihúzott fog helye körül, kívülről jéggel hűtve enyhítheti a fájdalmat.
 • Ha felső foga lett eltávolítva 2-3 napig ne fújon orrot, vagy csak nagyon finoman. Ha orrfújás közben “szelelést” érezne, azonnal forduljon kezelőorvosához!
 • A foghúzás után néhány napig csak puhább, lehetőleg ne túl meleg ételeket fogyasszon. A rágást mindig az ép oldalon végezze, a kihúzott fog helyét ne terhelje.
 • Ha bármilyen problémát, nagyon erős fájdalmat, rendellenességet érez, keresse fel kezelőorvosát.

Fájdalom enyhítése foghúzás után

Az betegek első kérdése, hogy mennyi ideig fog tartani a foghúzás után a fájdalom. Ezt sajnos pontosan nem lehet megállapítani, függ a betegtől, az fogorvos ügyességétől, illetve a kihúzott fog és környéke állapotától. Általánosságban elmondhatjuk, hogy 2-3 napig, de akár 1 hétig is érzékeny maradhat, és fájdalommal járhat a kihúzott fog helye. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a foghúzást utáni fájdalom természetes, mely az érzéstelenítő hatásának elmúlásával kezd egyre erősödni.

foghúzás után - fogorvos budapestFontos javaslatok foghúzás után

 • Vegyünk be fájdalomcsillapítót foghúzás után. Lehetőleg természetes alapú, akár homeopátiás szerekkel kezdjük, ha nem múlik, esetleg erősödik a fájdalom, akkor erősebb gyógyszerekkel is próbálkozhatunk, ügyeljünk, hogy a gyógyszer használati utasítását tartsuk be.
 • Ha az orvos antibiotikum szedését javasolja, azt szedjük legalább 5 napon keresztül, hogy biztosan ne lépjen fel komplikáció. Amennyiben hasmenés, allergiás reakció, vagy egyéb rendellenes tünet jelentkezne, mindenképpen beszéljen kezelőorvosával, és addig lehetőleg függessze fel az antibiotikum szedését.
 • Ha dohányzik foghúzás után legalább 1-2 óráig semmiképpen ne gyújtson rá, illetve a foghúzás utáni egy hétben is csökkentse a dohányzás mértékét, ugyanis a füst lassítja a seb gyógyulást, illetve erősítheti a foghúzást után jelentkező fájdalmakat.
 • Foghúzás után fogat lehet mosni, a kihúzott fog környékét is óvatosan tisztíthatjuk, viszont a sebet 2-3 napig semmiképpen se dörzsöljük, mert a seb nem tud megfelelően begyógyulni.
 • 2-3 napig szájvizet és szájzuhanyt se használjuk a foghúzást után.
 • Ha nagyon erős a fájdalmunk, a foghúzást után, másnap az orvostól gyógyszerrel átitatott gézcsíkot kérhetünk, mely a sebbe téve jelentősen enyhíteni tudja a fájdalmat.
 • Jeges borogatás kívülről, mely enyhíti a fájdalmat.
 • Kerülje a meleg ételek fogyasztását.

Ha önnek foghúzásra van szüksége, jelentkezzen ingyenes állapotfelmérésre, barátságos orvosaink segítenek megoldani problémáját. Ha további kérdése van, írjon nekünk levelet, keressen minket telefonon, olvasson tovább a weboldalunkon, fogorvos Budapest.

No Comments

Post a Comment