Fogkő kialakulásának oka - fogorvos Budapest

Fogkő kialakulásának oka

Fogkő kialakulásának oka

A fogkő nagyon sok embert érintő probléma, mely megkeseríti életüket. A fogkő kialakulásának oka mögött egy kémiai folyamat áll. A fogkő súlyos esztétikai gondot jelent, illetve ápolatlanságra is utalhat, ugyanis a fogkő a fogak nem megfelelően tisztán tartása miatt alakulhat ki. Ezért nagyon fontos, hogy tanuljuk meg a helyes fogmosási technikákat, és miden nap legalább egyszer, de inkább kétszer alaposan mossunk fogat. Ha már kialakult a fogkő, annak eltávolítása természetesen lehetséges, egy fogkő eltávolítás nevű eljárás segítségével. A fogkő eltávolításról további információkat olvashat Alma fogorvos Budapest honlapján.

A fogkő kialakulásának oka lépésről-lépésre

  1. A szájban, a fogakon vékony nyálréteg keletkezik, lényegében egész nap nyálkás réteg vonja be fogainkat.
  2. Az étkezés során a nyálkás fogakra rátapad az étel, főleg ha maga az étel is ragadósabb állagú.
  3. A helytelen, hiányos, nem alapos fogmosás következtében az ételmaradék lepedék formájában a fogainkon maradnak, mely nem csak fogkövet hanem fogszuvasodást is eredményezhet.
  4. A fogainkon maradt étellepedék a bektériumok és a nyálból kiváló krisztalloidok hatására – melyek lerakódnak a lepedékeken – elmeszesedik.
  5. Az idő előrehaladtával a fogak meszesedése egyre erőteljesebb lesz végül egy kemény réteg alakul ki a fogakon, és ezt nevezzük fogkőnek.

Ez tehát a fogkő kialakulásának oka, legfőképpen tehát a helytelen fogmosás eredményezheti a fogkő kialakulását.

A fogkövek eltávolítása csak fogorvosi rendelőben, speciális gépekkel lehetséges!

No Comments

Post a Comment